Nea Stalin

Cand il vezi pe strada zici ca e diliu. Cand intri in vorba cu el zici ca e baut. Iar daca ai norocul sa nu iti ia scalpul cu celebrul lui topor mostenit de la vreun cazac suparat se poate spune ca ai o zi norocoasa.

Dis de dimineata face obisnuitele miscari de inviorare agitand toporisca deasupra capului cu trimiteri clare la originile vecinilor care au avut curajul sa incruciseze privirile cu el. Cu care el? Pai cu tovarsul Stalin, stahanovist cu vechi state de serviciu in slujba propovaduirii omului nou si a unei societati in care egalitatea sa domine. Nea Stalin nu concepe sa auda alte opinii decat cele care ii convin. Daca ai tupeu si suficient sange in tine, poti sa stai de vorba cu el. Evident ca in fuga. Altfel ai sansa sa faci cunostiinta cu tovarasul lui de nadejde: toporul. Topor primit cadou de la un cazac beat in mijlocul confruntarilor de la Cotul Donului. Marturie a participarii sale la marea conflagratie mondiala stau medaliile primite sau colectionate, cine stie.

Probabil ca in tinerete era fan Winnetou, altfel nu imi explic de unde aceasta dragoste bolnava pentru un biet topor. Apasii ar trebui sa fie invidiosi la vederea lui nea Stalin. Manuieste toporul de parca ar lupta cu o ceata de cowboy ce i-au tulburat vednicele plaiuri ale pescuitului si vanatoarei.

Cum vecinii lui au alte inclinatii si indeletniciri este lesne de inteles cum, in cateva clipe, cartierul arata ca un camp de lupta. Babe viteze care tipa de dupa perdea, copii cu prastiile si tuburile Berman la vedere, cate o doamna in capot si cu bigudiurile in cap sau cate un vecin mai cherchelit decat nea Stalin. Ah, si era sa uit de personajul principal, insusi mana-n lupta nea Stalin, ultimul pe lista, cu voia DVS.

Cum in timpul zilei lipsesc din cartier, din motive bine intemeiate, sunt taximetrist, spre seara cand vreau sa revin la casa mea, dulce casa, am parte de show. Nu de Muppets Show, ci de spectacolul urban oferit de conflictul dintre generatii. Eu sunt trecut de 35 de ani, asa ca ma aflu undeva la mijloc. De o parte stau tinerii pana in 30 de ani, de cealalta parte sta generatia Ilici, sustinatori ai ex-presedintelui caruia i-a inghetat zambetul pe buze. In caz ca ai ratat vreun afis electoral in fostele campanii, nea Stalin iti sta la dispozitie, sau tu la dispozitia lui.

Ajunge doar sa ii dau buna seara si sa-l iau din scurt cu o intrebare sub centura ca gata scandalul. Tocmai ii ziceam de nea Geoana ca a nenorocit partidul lui tatuca Ilici. Foc si para s-a facut. Adica Ilici a facut si a dres pentru ca noi tanara generatie sa avem ce manca, si noi dam partidul pe mana lui Geoana? Pai de aia a luptat el, nea Stalin la Cotul Donului, de aceea si-a facut el normele la sapa, de aceea a construit el Canalul Dunare-Marea Neagra? Nu-i nimic, trimite tovarasul Putin trupele sovietice eliberatoare peste actuala guvernare. Moliceanu asta trebuie trimis in Siberia. Astia ne vand tara tovarase. Curat murdar coane Fanica.

Fiul meu, adept al miscarii Console in Integrum, incearca sa puna in aplicare miscarile exersate de-a lungul unor grele antrenamente in jocurile pe consola. Impreuna cu prietenii lui de pe scara ii joaca feste la nea Stalin. Saracul Dionis, pardon, nea Stalin depune reclamatii dupa reclamatii, plangeri dupa plangeri. De ce? Pentru ca mai tinerii lui vecini au ceva cu dumnealui. Pai de exemplu in vreme ce el repara tevile din beci s-a trezit ca a scapat toporul de la cingatoare. Rezultatul a fost un joc de artificii si scantei provenite de la contactul toporului cu o teava aflata sub tensiune. Norocul lui ca nu a pus botul…err, mana, ca altfel iii cantau cocosii.

La primul tir de petarde aruncate de copii nazdravani, se arunca pe burta si incepe sa strige dupa ajutor. Asteapta intariri in zadar, deoarece rezervele promise de Maresali intarzie sa apara. Unii au murit in lagare, altii au murit de foame, altii nu au bani de bilet de Metro. Tot raul inspre bine, de cateva zile auzul i s-a refacut complet. NU mai aude aproape deloc. Asa ca vrea sa se faca auzit, urla din toate incheieturile. Isi scuipa plamanii sa se faca auzit. Ei, daca nu ar fi ora 23 nu ar fi problema. Insa asa imi iau masina si ma duc cu baiatul la o carte. Nu de citit, ci de poker. Trebuie sa-i acord o educatie pe masura. Nu degeaba am facut si eu o facultate, am doctoratul in poker. Juniorul prinde repede, si in timp ce ii iau banii de alocatie imi deapana povestiri din cartier.

Voi reveni cu amanunte…

PS: In caz ca nu, las mostenire pachetul meu de carti juniorului meu.

You may also like...

1 Response

  1. Gollazzo says:

    Ilici si cu ai lui sa se duca…in Siberia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *